1/40

O nas

Strokovno svetujemo, izobražujemo, usposabljamo in 
združujemo pridelovalce,

predelovalce, ljubitelje in uporabnike zelišč, razvijamo in zelišča vzpostavljamo pridelovalne sisteme, ohranjamo kulturo in ustvarjamo zeliščno oazo ter mnoga delovna mesta


 

Ponudba

Zelišča in zdravilne rastline

 

Naravni zeliščni habitati

Zeliščni produkti

Pridelave

Zeliščne sistemi & projekti & kmetijske inovacije & razvoj

 

Izobraževanje & svetovanje & strokovne delavnice & kulturne prireditve

Zelišča v naši oskrbi​
ameriski-slamnik1
12961525_1387121601313865_3523763757797491042_n
010-kanabis
ŠIPEK
borac-borec-ili-borazina-borago-officinalis-l-domace-sjeme-slika-46491800
crna-kumina
melisa
ameriski-slamnik1
negaotrokacaj_03
sivka_190712
dusica
netresk2
kamilica_biljka
13615052_1466581846701173_552839034750341029_n
lunik velecvetni IMG_4771_00
lan
netresk2
60313577
m0871
ameriski-slamnik1
12961525_1387121601313865_3523763757797491042_n
010-kanabis
ŠIPEK
borac-borec-ili-borazina-borago-officinalis-l-domace-sjeme-slika-46491800
crna-kumina
melisa
ameriski-slamnik1
negaotrokacaj_03
sivka_190712
dusica
netresk2
kamilica_biljka
13615052_1466581846701173_552839034750341029_n
lunik velecvetni IMG_4771_00
lan
netresk2
60313577
m0871
Dogodki & delavnice

TURISTIČNI ZELIŠČNI DOGODKI

 

Zelišča so del tradicionalnega zdravljenja, ki Pomurje zaznamuje s posebnimi tradicionalnimi pripravki na podlagi panonskega zdravilnega rastlinstva. Prekmurci so poznali domače rastlinske zdravilne rešitve za večino bolezni, ki so prevladovale v tem okolju. Poznani pa so tudi po najstarejši lekarni v Sloveniji, ki je bistveno posodobila in spremenila zdravljenje v tem okolju.

Turistom želimo pod strokovnim vodstvom približati svet naravnega tradicionalnega zeliščarstva in zdravilnega rastlinstva kot pomembni kulturni moment v  Pomurskem okolju, katerega kombiniramo z agrorekreacijsko ponudbo.  

IZOBRAŽEVANJE & DELAVNICE & STROKOVNI DOGODKI & NVO LOBIRANJE

Ekipa Društva zeliščarjev Pomurje prireja skupaj z domačimi in mednarodnimi partnerji redne letne strokovne dogodke in uvaja nove

izvirne zeliščne možnosti v Pomurski, Slovenski in mednarodni prostor

Aktualno
Projekti

EU SOCIALNO KMETIJSKI PROJEKT

RAZVOJ SOCIALNIH TRŽNIH PRODUKTOV V AGROŽIVILSTVU  ​

 

Vodilno socialno - kmetijski projekt, ki je vzpostavil socialno podjetje

PAN -NUTRI Kmetijsko živilski tehnološki center in razvil številne ekološke produkte ter vzpostavil večje ekološke pridelave,, zaposluje ranljivo ciljno skupino in vzpostavi največji zeliščni vrt v centralni Evropi, ki je testni poligon zelišč in turistično izobraževalna točka. Projekt je sofinanciran iz EU Socialnega sklada in Ministrstva za delo družino in socialne zadeve Republike Slovenije.

gRAJSKI VRT  ​

 

Kmetijsko - turistično - izobraževalni projekt, 

ki vzpostavlja v okolje enega največjih izobraževalnih in turistično privlačnih zeliščnih poligonov, v Evropi. gRAJSKI VRT vsebuje številna samonikla in kultivirana zelišča celinskega pasu. 

Projekt je sofinanciran iz strani EU socialnega sklada, Ministrstva za delo družino in socialne zadeve RS, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Občine Lendava in številnih drugih partnerjev in pokroviteljev projekta. 

PROGRAMSKA ZELIŠČNA PONUDBA

 

V zavetju Lendavskega gradu in njegovega zeliščnega vrta gRajskih vrtov, najdite mesto v naravi za vaše izzive v naravi, izobraževanja ali mesto za vaš poseben življenjski dan, kot ga predstavlja rojstni dan, poroka ali piknik. Izjemna idila številnih zdravilnih rož, z zgodovinskimi grajskimi kulisami, razgledom po neskončni Pomurski ravnici ter izbrano zeliščno kulinariko, vini in tipično lokalno glasbo, vam pričara nepozabno doživetje. 

TEAM BUILDING MED ZELIŠČI

Po timskih aktivnostih in nalogah na zeliščnem vrtu, se ekipa odpravi na kolesarko ali peš pot po izjemnem Pomurskem okolju do nahajališč različnih značilnih lokalnih zelišč, preko Lendavskih goric, Črni log prepoln gozd z zelišči, zdravilnimi gozdnimi sadeži in gobami, kjer že naletimo na prve ekipne naloge v naravi, katere ekipa spotoma skupaj rešuje skozi raziskovanje okolja, zelišč, lokalne hrane in lokalnih posebnosti v naravi. Zadane zeliščne naloge so sezonskega karakterja. Ekipa se mora v naravi kreativno odzvati in s skupnimi rešitvami razvozlati tudi številne fizične prepreke, ki jo ločijo do končnega rezultata in cilja. 

Nepozabni skupni kreativni trenutki ekipe, bodo izrazili posameznikove značilnosti in sposobnosti ter bodo skozi prijetno doživetje v realnem naravnem in delovnem okolju spremljali ter povezovali pri delu še dolgo časa. 

PREDŠOLSKI, OSNOVNOŠOLSKI, SREDNJEŠOLSKI, ŠTUDIJSKI IN RAZISKOVALNI PROGRAMI

 

Dotik otroka z začimbnicami in dišavnicami je neprecenljiv občutek, na katerem gradi trajen odnos do narave in se nauči, kako lahko naravo preprosto vključuje v vsakdanje življenje.

Otroci lahko sami obdelujejo svoj košček vrta in spoznavajo naravne vrednosti zelišč. Sprehod z gospodarjem zeliščnega vrta, spoznavanje zelišč in  njihove uporabe, dela na vrtu ter živali zeliščnega vrta, delavnica, ki motivira in pušča vtis.

Raziskovanje zeliščnega vrta in različnih zelišč ter spoznavanje njihove uporabe skozi praktične delavnice. Otroške in mladinske zeliščne počitniške delavnice, raziskave in strokovne obdelave sodobnih in tradicionalnih znanj o zeliščih. 

gRajski VRT  V PROJEKTU e-Vrt 

Slovenija poleg naravnih lepot premore mnogo zanimivega grajenega vrtnega okolja, ki od nekdaj nastaja zaradi potrebe človeka po vplivu na sooblikovanje narave. Zaznan je razcvet vrtne kulture  v Evropi, Slovenija temu sledi. Obstaja množica okrasnih bivalnih, zbirateljskih, samooskrbnih ter botaničnih vrtov. Lastniki vlagajo energijo v njihovo nastajanje, nimajo pa učinkovitega podpornega okolja za njihovo promocijo. Neizkoriščen je velik izobraževalni potencial, saj so lastniki – ustvarjalci vrtov  bogata zakladnica znanja. Vse bolj potrebujemo sodobne informacije. katere e-Vrt, vključuje in predstavlja kot elektronske informacije o nahajališčih najvidnejših vrtov v Sloveniji. 

Projekt e-Vrt je podprt iz stani EU socialnega sklada, Ministrstva za izobraževanje znanost in šport Republike Slovenije,  Javnega štipendijskega, razvojno, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije, Mariborske Univerze Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), Filozofske fakultete Maribor, Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo v Mariboru

in številnih drugih partnerjev.

 

Društvo zeliščarjev Pomurje se projektu priključuje s svojim zeliščnim vrtom gRajski vrt, katerega vzpostavljamo kot največji izobraževalno turistični poligon v Srednji Evropi. 

STROKOVNE ZELIŠČNE DELAVNICE ​

 

Zelišča so del tradicionalnega zdravljenja, ki Pomurje zaznamovalo s posebnimi tradicionalnimi pripravki na podlagi panonskega zdravilnega rastlinstva. Prekmurci so poznali domače rastlinske zdravilne rešitve za večino bolezni, ki so prevladovale v tem okolju. Poznani pa so tudi po najstarejši lekarni v Sloveniji, ki je bistveno posodobila in spremenila zdravljenje v tem okolju.

Društvo zeliščarjev Pomurje, izvaja svoja strokovna izobraževanja s številnimi domačimi in tujimi strokovnjaki, ki predstavljajo udeležencem vrhunsko tradicionalno in sodobno znanje o zdravilnih rastlinah, izdelavi različnih produktov, različnih načinih njihove predelave, uporabe, promocije produktov in marketinga. 

ZADNJI ČLANEK DRUŠTVA ZELIŠČARJEV POMURJE

ABCzdravja

© 2019 by  Društvo zeliščarjev Pomurje &  EU Social Fond

Foto: Društvo zeliščarjev Pomurje & Pinterest

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now